Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στις 6:30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί εκσκαφή φωλιών θαλασσίων χελωνών Caretta caretta στην παραλία της Παχιάς Άμμου στον Σταυρό Ακρωτηρίου Χανίων κοντά στην καντίνα Sunset.
Η εκσκαφή θα γίνει από εθελοντές του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ με τη στήριξη του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (S.E.A) και της Ομάδας Πολιτών για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών στο Ακρωτήρι. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τι κρύβεται κάτω από την άμμο στο σημείο όπου οι θαλάσσιες χελώνες έφτιαξαν τις φωλιές τους πριν από περίπου δύο μήνες. Στην Παχιά Άμμο, η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο βιότοπο Caretta caretta στο Ακρωτήρι Χανίων, εκτιμάται ότι φέτος υπάρχουν πάνω από 20 φωλιές θαλάσσιων χελωνών. Στις 11 από αυτές έχει ήδη ολοκληρωθεί η εκκόλαψη των αυγών. Όλα τα στοιχεία έχουν αποσταλεί στις οργανώσεις για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που πραγματοποιείτε εκσκαφή φωλιών στην Παχιά Άμμο.
Η εκσκαφή γίνεται περίπου 10 ημέρες μετά την εκκόλαψη των πρώτων νεοσσών, ώστε να συλλεχθούν δεδομένα. Οι αριθμοί αυτοί παρέχουν πολύτιμα στοιχεία για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Σε μία διαδικασία εκσκαφής είναι πιθανόν να εντοπιστούν «παγιδευμένα» χελωνάκια από πέτρες ή συμπαγή άμμο ή πολύ αδύναμα για να βγουν στην επιφάνεια της άμμου. Σε περίπτωση που οι εθελοντές κρίνουν ότι οι νεοσσοί μπορούν να φτάσουν στη θάλασσα, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν ευκαιρία να δουν από κοντά τα πρώτα βήματα τους, από την φωλιά που γεννήθηκαν μέχρι την θάλασσα.
Μία φωλιά μπορεί να περιέχει κατά μέσο όρο 80- 120 αυγά. Ελάχιστα από αυτά τα χελωνάκια θα καταφέρουν να φτάσουν στην ενηλικίωση και να ξανάρθουν μετά από 15-20 χρόνια στην Παχιά Άμμο, όταν θα είναι σε ηλικία αναπαραγωγής. Στο πλαίσιο της δράσης θα γίνει μία σύντομη ενημέρωση για τους κινδύνους που απειλούν τη ζωή της θαλάσσιας χελώνας.